top of page
Zoeken
Merel Duhamel

Week 1 in Nkumba Primary

Bijgewerkt op: 25 feb 2020


Op drie februari startte voor mij, net als voor veel kinderen hier, de eerste schooldag in Oeganda. Deze eerste week bracht al veel nieuwe inzichten en ervaringen met zich mee, dat koppelde ik telkens aan de internationale competenties en bundelde ik in een blogbericht. Veel leesplezier!


Tukusanyukidde

De voertaal in Oeganda is Engels. De eerste dag(en) moest ik bewust de klik maken naar het Engels. Vooral tijdens spontane gesprekken betrapte ik mezelf erop dat er soms een Nederlands woord in mijn zin was geslopen. Intussen is dat helemaal geen probleem meer en lukt het om vlot te wisselen tussen Engels en Nederlands. (ICOM 1.2) Naast Engels (wat voor mij een ‘vreemde’ taal is) leerde ik van de leerkrachten ook al enkele woorden in Luganda. Wanneer je iemand welkom heet zeg je ‘tukusanyukidde’, goeiemorgen wordt vertaald als ‘wasuze otya’ en ‘weebale’ betekent ‘dankjewel’. Aan de uitspraak is nog wat werk, iets om te oefenen dus. (ICOM 2.2) Omgekeerd waren de leerkrachten ook erg geïnteresseerd in de Nederlandse taal, dus leerde ik hen de Nederlandse vertaling van bovenstaande woorden.


Op dit moment wil ik vooral nog enkele basisbehoeften leren begrijpen en zeggen in het Luganda. De kinderen in Baby Class (3 jaar) begrijpen dan misschien wel wat Engels, maar de meeste spreken het nog niet. Wanneer ze iets komen zeggen is het vaak gokken wat ze bedoelen. (ICOM 2.2) Gelukkig kan ik veel afleiden uit hun lichaamstaal, maar het zou makkelijker zijn als ik hen toch een beetje kan begrijpen. Daarom wil ik een gesprek aangaan met mijn mentor om deze zinnen te leren.


De school & klas


Nkumba Primary is een vrij grote school. Tijdens een gesprek met Mister F. kwam ik te weten dat hier vorig jaar meer dan 1000 kinderen zaten. Klassen van +40 kinderen zijn hier dan ook geen uitzondering. Omdat ik graag wilde weten hoeveel kinderen vorig jaar in de Baby Class zaten, vroeg ik mijn mentor naar het aantal. Ze vertelde mij dat er vorig jaar 45 kleuters in haar klas zaten. Ik schrok echt van het aantal, zoiets is in België onvoorstelbaar.


De grootte van de klassen hier is dus erg verschillend met die van België, maar ik vind het verschil in de manier van lesgeven en de hoeveelheid materiaal eigenlijk veel groter. (ICOM 5.3)


De kinderen zitten meestal aan een bankje om les te krijgen, zelfs in de Baby Class. Ook wanneer de kinderen mogen spelen zitten ze aan hun bankje.

Ondanks dat er zo weinig materiaal is probeert teacher P. wel zo concreet mogelijk te werken. De kinderen leerden bijvoorbeeld de klank ‘S’, terwijl de klank werd uitgesproken tekende

de teacher een slang op het bord, de kinderen associeerden de klank meteen met het dier. Hieruit leerde ik dat je niet per sé het nieuwste materiaal moet hebben om kinderen iets te leren, met een beetje creativiteit geraak je ook al een eind.



Na de les vroeg teacher P. me hoe een schooldag eruitziet in België. Toen ik de dag beschreef en het spelen en werken in deelgroepen aanhaalde pikte ze daar meteen op in. Ze vertelde hoe belangrijk het is dat jonge kinderen kunnen spelen, ontdekken exploreren en hoe erg ze het vindt dat dit hier niet kan omdat ze weinig materiaal hebben.

De volgende dag vroeg ik haar of we misschien samen wat speelgoed konden maken van kosteloos materiaal. Teacher P. stemde hiermee in en samen maakten we al enkele auto’s van petflessen. Aangezien we nog maar 2 flesjes hadden, vroeg ik ’s avonds aan de mensen in het hotel of ze deze misschien konden sparen, dat ik ermee wilde knutselen voor school. Intussen maakten we al zo’n 10 autootjes die de kinderen met veel plezier uittesten. (ICOM 4.6)


Zoals ik eerder al schreef is de school erg groot. Tussen de gebouwen is er een groot veld met bomen en struiken. Ook voor de klas waar ik zit is er zo’n veld, een boom zorgt voor schaduw waar de kinderen onder spelen als het in de klas te warm wordt. Een afdak zorgt voor schaduw op de veranda. Aangezien de kinderen gewoon op de grond zitten, wil ik een tapijt/mat voorzien. Zo zitten de kinderen wat zachter, blijft alles stofvrij en is er een duidelijke afbakening van de ruimte.

98 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page